Etusivu

KULTTUURIPALVELUT

 

 

ULVILAN KAUPUNGIN KULTTUURIPALVELUT

Sivistyslautakunta tuottaa osan kaupungin kulttuuripalveluista. Kulttuuripalveluja tuottavat myös lukuisat kulttuuri- ja muut järjestöt.

LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU

Lasten ja nuorten kuvataidekoulu on Ulvilan kaupungin ylläpitämä oppilaitos, jossa annetaan kuvataiteen taiteen perusopetusta. Kuvataidekoulun hallinnosta vastaa kulttuurisihteeri yhdessä koulun opettajan kanssa. Kuvataidekoulun opetus on tavoitteellista ja vuodesta toiseen etenevää. Koulussa annetaan varhaisiän opetusta 5-6-vuotiaille ja varsinaista taiteen perusopetusta 7-17-vuotiaille. Opinnot koostuvat 7-12-vuotiaille suunnatuista yhteisistä opinnoista, joissa harjoitellaan kuvataiteen perustekniikoita ja tutustutaan kuvallisen ilmaisun perusteisiin sekä teemaopinnoista, jotka on suunnattu 13-17-vuotiaille ja opetuksessa syvennetään teknistä ja sisällöllistä osaamista. Opintojen päätteeksi on mahdollista suorittaa päättötyö, joka arvioidaan. Opinnoista saa myös todistuksen. Kuvataidekoulun toimitilat ovat Sillankorvan puukoululla (Lääkärinpolku 4). Kuvataidekoulun opettajana toimii Terhi Sammalmaa (TaM) p. 040-1943385 / terhi.sammalmaa@ulvila.fi

Kuvataidekoulun uusien oppilaiden haku on vuosittain touko-elokuun aikana, hakukaavakkeella (tulostettavissa sähköisen asioinnin, muut lomakkeet -välilehdeltä) voit tulostaa lomakkeen myös tästä linkistä, joka toimitetaan kaupungin talolle. Hakumenettelystä tiedotetaan vuosittain paikallislehdessä sekä kulttuuritoimen facebook sivulla. Uusia oppilaita otetaan 5-6-vuotiaiden varhaisiän opintoryhmään sekä 7-9-vuotiaiden taiteen perusopetuksen ryhmään. Yli 10-vuotiaat voivat myös hakea oppilaspaikkaa, mutta jatkavien opiskelijoiden ryhmiin uusia oppilaita otetaan harkinnan mukaan. 


Terhi Sammalmaa
Opettaja / Ulvilan kuvataidekoulu
040-1943385
terhi.sammalmaa@ulvila.fi
Lääkärinpolku 4, 28400 Ulvila

MUSIIKKILEIKKIKOULU

Musiikkileikkikoulu on Ulvilan kaupungin ylläpitämä oppilaitos, jossa annetaan tavoitteellista musiikin perusopetusta. Musiikkileikkikoulun hallinnosta vastaa kulttuurisihteeri. Musiikkileikkikouluun haetaan vuosittain, kunakin vuonna voivat hakea ko. vuonna kolme vuotta täyttävät oppilaat. Musiikkileikkikoulu on kolmivuotinen. Musiikkileikkikoulun toimitilat ovat Friitalan kerhotalolla. Opettajan toimii Sinikka Mansikkala-Westerlund. Opetuspäivä on perjantai (aamupäivä ja alkuiltapäivä).

PALMGREN-KONSERVATORIO

Palmgren-konservatorio on Porin kaupungin alainen oppilaitos, jossa ulvilalaisilla opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella musiikkia (opistotasoinen opiskelu) joko Ulvilan ja Porin kaupunkien solmiman sopimuksen mukaisesti ns. kiintiöoppilaspaikoilla tai muulla tavoin erikseen opiston kanssa sopien. Oppilasvalinnasta ja hallinnosta vastaa Porin kaupunki / Palmgren-konservatorio.

FRIITALAN NAHKAMUSEO

Ulvilan kaupungin omistama Friitalan Nahkamuseo on Suomen johtava nahka-alan erikoismuseo. Se sijaitsee Friitalan Nahkatehtaan kiinteistössä osoitteessa Tehtaantie 1. Friitalan Nahkamuseo kerää, säilyttää, järjestää ja esittelee nahan ja sen valmistamisen historiaa yleisesti Suomessa ja erityisesti Friitalan Nahka Oy:ssä. Museo harjoittaa oman alansa tutkimustoimintaa, kerää aiheeseen liittyvää esineistöä ja huolehtii sen asianmukaisesta konservoinnista ja luetteloinnista sekä säilyttämisestä ja esillepanosta. Museotoiminnasta ja näyttelyistä enemmän Nähtävyydet-osassa. Museon toiminnasta vastaa kulttuurisihteeri.

LEINEPERIN RAUTARUUKKI

Ulvilan kaupungin Leineperin kylässä sijaitseva Leineperin rautaruukki perustettiin vuonna 1771, ja se on yksi parhaiten säilyneitä ruukkikokonaisuuksia maassamme. Keskeiset tuotantorakennukset, masuuni ja kankivasarapaja sijaitsevat vesivoiman äärellä kosken molemmin puolin. Ruukinkartano ja seppien asunnot ovat ruukinkadun varrella ja työväen asuintalot muodostavat oman ryhmänsä etäämmällä. Teollinen raudanvalmistus ruukissa päättyi vuonna 1902, jonka jälkeen entinen kankivasarapaja toimi kotitarvesahana aina vuoteen 1962 asti. Leineperin ruukki on ensimmäisiä Museoviraston tuella entisöityjä suomalaisia rautaruukkeja. Leineperin alueella voi Europa Nostra-palkitun ruukki- ja kylämiljöön lisäksi tutustua myös Kaarlo Kangasniemen urheilumuseoon, jota ylläpitää Kullaan kotiseutu- ja museoyhdistys.

METALLITAITEEN VIIKOT

Järjestettiin Leineperin ruukilla kesällä 2005 ensimmäisen kerran. Idyllisessä rautaruukkimaisemassa metallitaide on raudan syntysijoilla eli omimmassa elementissään. Luonnonläheinen näyttely-ympäristö on jo inspiroinut lukuisia metallitaiteilijoita ympäri Suomen: luvassa onkin ainutlaatuinen elämys ja harvinaislaatuinen metaalitaiteen katselmus, joita ei maassamme ole aiemmin järjestetty.

TAPAHTUMAKALENTERI

Ulvilan kaupungin tapahtumakalenteri sijaitsee Karhukuntien yhteisellä palvelimella. Tapahtumista voit olla yhteydessä Vapaa-aikatoimeen Tapahtumakalenteri auttaa koordinoimaan eri tapahtumia sekä välttämään päällekkäisyyksiä.

Tapahtumakalenteriin pääset tästä

VANHAN MUSIIKIN VIIKKO

Vanhan musiikin viikko on koulutus- ja konserttitapahtuma, joka Ulvilan keskiaikaisen historian innoittamana keskittyy vanhan musiikin yhtyesoittoon. Vanhan musiikin viikkoa vietetään elokuun ensimmäisellä viikolla. Tarjolla on tasokasta opetusta vanhaa, 1750-luvulle ulottuvaa musiikkia soittaville yhtyeille sekä laadukkaita konsertteja, mukana mm. maailmanmainetta saavuttanut Hortus Musicus –ryhmä vanhoine soittimineen. Vanhan Musiikin Viikon järjestävät Ulvilan kulttuuri- ja matkailulautakunta ja Ulvilan seurakunta.

ULVILA-PÄIVÄT

Ulvila-päiviä vietetään keskiaikaisen perinteen mukaisesti Olavin-messun aikoihin, noin viikon kuluttua Olavin-päivästä olevan viikonvaihteen ajan. Ulvila-päivien ohjelmatarjonnasta vastaavat kaupungin ja seurakunnan lisäksi lukuisat ulvilalaiset järjestöt, seurat, yhdistykset, liikeyritykset ja yksityiset. Tarjolla on jokaiselle jotakin - runsastapahtumainen, vilkas ja värikäs viikonvaihde aidossa satakuntalaisessa kotiseutuhengessä ja Ulvilan pitkää historiaa kunnioittaen!

ULVILAN KOTISEUTULEHTI JA KOTISEUTULEHTIEN KESKUS

Ulvilan Kotiseutulehti on ilmestynyt vuosittain vuodesta 1975 lähtien. Kotiseutulehden toimittamisesta vastaa kulttuurilautakunnan nimeämä kotiseutulehtitoimikunta. Kotiseutulehti ilmestyy Ulvila-päivillä. Ulvilaan on koottu myös maanlaajuinen tietopankki Suomessa ilmestyvistä kotiseutulehdistä. Tässä Kotiseutulehtien keskuksessa on Suomessa ilmestyvien Kotiseutulehtien yhteystiedot sekä näytenumeroita. Kotiseutulehtien keskusta ylläpitää Ulvilan kulttuuritoimi ja se sijaitsee Ulvilan kirjastossa.

ELOKUVAVIIKKO

Elokuvaviikkoa vietetään marraskuussa. Pidennetyn viikonvaihteen ajan tarjotaan kaupunkilaisille elokuvataiteen helmiä noin 25 näytöksessä. Tarjontaa on niin lapsille kuin aikuisillekin, ja suuren suosion ovat saavuttaneet erilaiset "teemakinot", esim. babykino ja tänä vuonna uutuutena tuotettava Kino Nostalgia. Uutuuselokuvia tarjotaan myös läpi vuoden järjestettävissä näytännöissä. Elokuvakasvatusta toteutetaan myös kouluissa erilaisin projektein, minkä lisäksi vireillä on muitakin huomattavia elokuvataiteen alaan kuuluvia hankkeita. Elokuvatarjonnasta tarkemmin tapahtumakalenterissa.

JUHLAT JA TAPAHTUMAT

Kulttuuri- ja matkailulautakunta järjestää vuosittain Kansallisen veteraanipäivän juhlan 27.4., kotiseutujuhlan Ulvila-päivillä sekä itsenäisyysjuhlan 6.12. Näiden lisäksi järjestetään lukuisia erilaisia tapahtumia, joista saa tietoa tapahtumakalenterista.

ELÄKELÄISTEN YHTEISTOIMINTA

Kulttuuril- ja matkailuautakunnan alaisena toimii eläkeläisten yhteistyöryhmä, johon kukin ulvilalainen eläkeläis-, seniori- ja veteraanijärjestö valitsee itse edustajansa. Kulttuurilautakuntaa eläkeläisten yhteistyöryhmässä edustaa kulttuurisihteeri tai hänen poissaollessaan vapaa-aikaohjaaja. Eläkeläisten yhteistyöryhmä suunnittelee ja toteuttaa kaikkien eläkeläisten yhteistä toimintaa kuten kulttuuritapahtumia, taidepäiviä, retkiä, ohjattua liikuntaa jne. Eläkeläisten yhteistyöryhmä kokoontuu tarvittaessa.

MUU KULTTUURITOIMINTA

Huomattavan osan Ulvilan kulttuuritarjonnasta tarjoavat ulvilalaiset järjestöt ja muut tahot. Näiden järjestämistä tilaisuuksista saa tietoa tapahtumakalenterista sekä järjestöjen kotisivuilta, joille on linkki yhdistysluettelon sivuilta.

YHDISTYSTOIMINTA

Ulvila tunnetaan harrastajateatteristaan ja pesäpalloseurastaan. Näiden lisäksi Ulvilassa toimii vireästi sekä mies- että naiskuoro, puhallinorkesteri, harmonikkaorkesteri, kaupungin oma nimikkoyhtye, useita nuorisoyhtyeitä, aktiivinen nuorisoseura, kylä- ja kaupunginosayhdistyksiä, eläkeläisjärjestöjä, kotiseutu- ja perinneyhdistyksiä, naisjärjestöjä, eri ammatinharjoittajien yhdistyksiä sekä mm. aktiivinen yrittäjäyhdistys. Uudet jäsenet toivotetaan tervetulleiksi kaikissa yhdistyksissä; laajasta yhdistysten kentästä jokainen varmasti löytää itselleen sopivaa tekemistä. Yhdistysten tietoja on yhdistysluettelossa.

FRIITALAN KERHOTALO

Kulttuurilautakunta vuokraa Friitalan kerhotaloa tilapäiseen ja vakituiseen käyttöön. Kerhotalossa on oleskelutiloja ja niukasti varusteltu keittiö. Jokainen vuokraaja huolehtii omalta osaltaan siivouksesta, astianpesusta ja roskien ulos viemisestä. Friitalan kerhotalon tuntivuokra on 2 €, vuorokausivuokra 17 €. Kerhotalon varauksia ottaa vastaan vapaa-aikatoimen kanslisti, puh. 677 4653.

Tästä sivusta vastaa AK, päivitetty 24.1.2019