Etusivu

HISTORIALLISET KOHTEET JA MUSEOT

 • LEINEPERIN RUUKKI

Leineperin rautaruukki rakennettiin 1700-luvun loppupuolella Kullaanjoen Katokosken rannalle. Kukoistuskautensa ruukki eli 1850/-60 -luvuilla. Ruukki on teollisen kulttuurihistoriamme hienoimpia kohteita monipuolisen rakennuskantansa ansiosta ja mm. multahirsirakenteisen, säilyneen masuuninsa eli rautasulaton ansiosta. Alueeseen kuuluvat myös mm. toiminnassa oleva mylly ja seppien mökit 15 käsityöläisen pajoineen. Alueella järjestetään erilaisia tapahtumia teemaruukeista, toreista, motoristikokoontumisista ja teatterista lähtien. Ruukki on myös suosittu juhlien pitopaikka ja myös erilaiset näyttelyt elävöittävät ruukin kesää. Ruukin alueella on myös 1895 vuoden ruukkia esittelevä pienoismalli sekä painonnostaja, olympiavoittaja Kaarlo Kangasniemen kotimuseo. 
Leineperin ruukin Info p. 0400 135 190 info(at)leineperinruukki.fi  www.leineperinruukki.fi 

 • JALOMÄEN UMPIPIHA
Jalomäen umpipiha sijaitsee aivan valtatien 11 (Pori-Tampere) tuntumassa ja se on Suomen täydellisin umpipiha.  Jalomäen pihapiirissä oppii paljon suomalaisen talonpojan elämäntavasta ja asumiskulttuurista menneinä aikoina sekä tutustuu erittäin laajaan esinekokoelmaan eri aikakausilta. Esillä ovat mm. renessanssi, barokki, kustavilaisuus, empire ja biedermeier, jotka sisustavat oman aikakautensa rakennuksia. Esineistöä ja rakennuksia on viideltä eri vuosisadalta ja ne ovat kaikki peräisin Satakunnasta.  
Johan Granlundin tie, 29340 KULLAA, avoinna tilauksesta ryhmille, p. 0440 999 999 Juho Kuusisto
Jalomäen umpipiha Wikipediassa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Jalom%C3%A4en_umpipiha
 • KULTTUURIHISTORIALLISIA KOHTEITA KULLAALLA

  Kullaan Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen kohteita mm. Kullaan kirkon läheisyydessä kotiseutumuseo ja Taattolan ulkomuseoalue, Äijän Mylly Koskissa ja Paavolan paja Paluksella.  Yhdistys tarjoaa opastettuja kierroksia ryhmille, Aarteita Ulvilasta -paketteja, mm. Vesivoimalaitokset Kullaanjoessa, Perinneretki Kullaalle jne. 
  Kullaan Kotiseutu- ja Museoyhdistys ry. p. (02) 5591 551 tai 0400 790 591

  kotisivulle tästä linkistä

      

 • FRIITALAN NAHKAMUSEO

  Ulvila tunnetaan ennen kaikkea Friitalan nahasta. Nahanvalmistuksella oli Ulvilassa yli sata vuotta jatkuneet perinteet. Näitä perinteitä vaalii Suomen suurin nahka-alan erikoismuseo, Friitalan Nahkamuseo. Museon 
  perusnäyttely perehdyttää kävijän nahanvalmistuksen historiaan ja eri tuotantovaiheisiin. 

Friitala-talossa voita nauttia maittavan lounaan Café Hellmannissa, nauttia Pekan Parhaat -leipomon tuotteista sekä shoppailla sisustusliike ja entisöintistudio Saganissa ja Kierrätyskauppa Koronassa.

Friitala-talo, Friitalantie 11, vanha Friitalan nahkatehtaan kiinteistö, Ulvila. 
Avoinna ma-pe klo 10 - 16.30. Opastukset tilauksesta p. 0400 134 742/Ilkka Tarvainen

LIIKISTÖN MUINAISMUISTOALUE

Liikistö sijaitsee n. 1,5 km Ulvilan kirkosta kaakkoon. Varhaisella keskiajalla vesiuomat ympäröivät vielä Liikistöä, joka oli aiemmin saari. Alue on nykyään rauhoitettu muinaismuisto- ja luonnonsuojelualueeksi.

Arkeologisesti Liikistöä tutkittiin ensimmäisen kerran jo 1930-luvulla. Liikistöstä löydettiin laaja hautausmaa 1200-1400-luvuilta. Tuolloin myös oletettiin, että alueella näkyvä kiviperustuksen jäänne kuuluu asiakirjalähteiden perusteella vuonna 1311 aloitettuun kivikirkon rakentamiseen. Tutkimuksia jatkettiin vuonna 2002 ja radiohiiliajoitus paljasti, että kyseessä on mitä todennäköisimmin jonkun myöhäisemmän rakenteen jäänne. Paikalla on kuitenkin sijainnut historian kuluessa useita puisia kappelirakennuksia. Vuonna 2002 löydettiin ilmeisesti puurakennuksen seinälinjan jälki, joka ajoittui radiohiiliajoituksen perusteella 1300-luvulle. Lisäksi saatiin ensimmäiset konkreettiset todisteet 1200-luvun toiminnasta Liikistössä, kun kaivauksissa löydettiin gotlantilaisia rahoja.

Liikistö on todennäköisesti toiminut tukikohtana nähtävästi Gotlannin suunnalta tulleille kauppiaille 1200-luvun alkupuolelta lähtien. 1300-luvun kuluessa toiminta kuitenkin siirtyi Ulvilan keskiaikaisen kaupungin paikalle, joka sijaitsi n. 0,5 km Ulvilan kirkosta etelään olevalla alueella.

Liikistön korkeimmalla kohdalla sijaitsevat ns. käräjäkivet. Niiden iästä ei kuitenkaan ole varmaa tietoa.

Aarteita Ulvilasta, opastettu kierros ryhmille Liikistöön


KAASMARKUN VERKATEHDAS

Vuonna 1860 Ulvilan seurakunnan lukkari Johan Fredrik Nyström sai senaatilta luvan perustaa villafalkin ja lumppurepimön Kaasmarkkuun Mäkelän talon maille. Tehdas aloitti toimintansa kolme vuotta myöhemmin.. Tämä kehruulaitos oli alkuna myöhemmälle verkatehtaalle, Karlsmarks Fabrik A.B:lle, joka syntyi, kun kehruulaitosta laajennettiin kutomolla ja värjäämöllä vuonna 1875.

Kaasmarkunjoen rannassa toiminut tehdasrakennus oli kaksikerroksinen : ensimmäisessä kerroksessa oli kehruusalit, värjäämö, kuivaamo sekä kattila - ja konehuoneet, toisessa sijaitsi kutomo. Tehtaan tarvitsema energia saatiin 170- hevosvoimaisesta vesiturbiinista, jota matalan veden aikana täydensi 60- hevosvoimainen höyrykone.

Tästä sivusta vastaa Eija Kannisto, päivitetty 16.1.2019