Siirry sisältöön

Perusturvan koronarokotuksissa rokotetaan 24.1. alkaen pääsääntöisesti Modernan rokotteella

Porin perusturvan tiedote 19.1.2022

Suomeen ei tällä hetkellä saavu riittävää määrää BioNTech-Pfizerin Comirnaty –koronarokotetta. Jo varatuilla ajoilla Porin perusturvan alueella annetaan 24.1 alkaen Modernan Spikevax –rokotetta. Rokote on turvallista ottaa, se on saman tyyppinen mRNA-rokote kuin Comirnaty.

Ristiin rokottaminen toisella valmisteella voi antaa jopa paremman vasteen kuin samalla valmisteella jatkamalla. Kahta eri valmistetta saaneilla haittoja ei ole ilmennyt oleellisesti enempää kuin yhtä valmistetta saaneilla. THL:n mukaan koronarokotussarjaa voidaan täydentää myös toisella koronarokotevalmisteella, jos se on tarpeen rokotustoiminnan sujuvuuden vuoksi eikä toisen valmisteen käytölle ole lääketieteellistä estettä. Tutkimuksissa Spikevax-rokotteen teho on ollut vähintään yhtä hyvä kuin Comirnaty-rokotteella. 

Tälle viikolle varatuilla ajoilla rokotetaan pääsääntöisesti sitä rokotetta, jota asiakas on viimeksi saanut.

Poikkeuksellisesti Lavian, Merikarvian ja Noormarkun terveysasemat rokottavat vielä viikolla 4 Comirnatylla, koska näille terveysasemille rokotteet on jo ehditty aikaisemmin toimittamaan. Viikosta 5 alkaen myös edellä mainitut terveysasemat siirtyvät käyttämään Modernaa.

Modernan rokotetta ei kuitenkaan anneta alle 30-vuotiaille miehille ja tilalle on automaattisesti vaihdettu Pfizerin rokote, jota on varastossa riittävä määrä tätä ryhmää varten. Valmisteen vaihto ei aiheuta toimenpiteitä ja sen vuoksi ei tarvitse olla yhteydessä Porin perusturvaan. Alle 30-vuotiaiden miesten rokotukset keskitetään Itä-Porin lähipalvelukeskukseen ja Porin nuorisotalolle.

5-11 –vuotiaiden lasten rokotukset toteutetaan normaalisti Comirnaty 10µg:n rokotevalmisteella.

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran, kun Suomeen saapuvista Comirnaty –rokotteen eristä saadaan varmuutta.

Lisätietoja antavat:
Anna-Liisa Koivisto, terveys- ja sairaalapalveluiden johtaja, puh. 044 701 0243
Annika Perä-Takala, osastonhoitaja, puh. 044 702 1962