Siirry sisältöön

Lintuinfluenssaa koskevia ohjeistuksia Porin seudun ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueelle

Tiedote

Yhteistoiminta-alue (Eurajoki, Harjavalta, Nakkila, Pori ja Ulvila) kuuluu Ruokaviraston H5N1-tyypin lintuinfluenssan vuoksi perustamaan tartuntavyöhykkeeseen muun Satakunnan ohella. Alueella on voimassa useita ohjeistuksia lintuinfluenssan aikaista toimintaa koskien. Ohjeistukset koskevat havaintoja kuolleista linnuista, muita eläimiä sekä loukkaantuneita lintuja.

Mikäli julkiselta paikalta löytyy kuolleena kaksi tai useampi joutsen, viisi tai useampi vesilintu, 10 tai useampi muu lintu, tai yksittäinen petolintu, on tästä ilmoitettava alueen kunnaneläinlääkärille.

  • Porin vastaanotto: eläinlääkärit Lotta Alanne, puh. 044 701 8949 ja Ville Vilpas, puh. 044 701 3350
  • Eurajoen vastaanotto: eläinlääkäri Sirpa Varajärvi, puh. 044 707 2451
  • Ulvilan vastaanotto: eläinlääkäri Tuomas Lahtinen, puh. 044 701 9117
  • Harjavallan vastaanotto: eläinlääkäri Bela Arosalo, puh. 044 701 1394
  • Hygieenikkoeläinlääkäri Elina Sipilä, puh. 044 701 4579
  • Terveysvalvonnan neuvontanumero, puh. 044 701 3353

Kuolleina löytyneet linnut tulisi haudata tartuntavaaran ehkäisemiseksi 40 cm syvyyteen.

Lintuja ei saa käsitellä paljain käsin. Käteen voi laittaa hanskat tai lintua voi käsitellä muovipussin läpi. Suositeltavaa on myös laittaa hengityssuojain päähän. Käsittelyn jälkeen kädet on pestävä, vaatteet vaihdettava ja työvaatteet pestävä.

On tärkeää, etteivät maallikot tai muut eläimet, kuten ulkoilevat koirat tai kissat, koskisi lintuihin. Lintuja ei pitäisi tuoda tutkittaviksi tai hoidettaviksi, jotta vältytään turhilta kontakteilta ja riskitilanteilta. Jos löytää maastosta huonokuntoisen lokin, on tällä hetkellä syytä epäillä linnun sairastavan lintuinfluenssaa. Eläinsuojelullisista syistä lintu tulisi lopettaa. Jos ei itse osaa lopettaa lintua, voi apua pyytää esimerkiksi paikalliselta metsästysseuralta. Lintujen viemistä eläinlääkäriin lopetettaviksi ei suositella, koska linnun kuljettaminen ja käsittely lisää tartuntavaraa.

– Tällä hetkellä Porissa ei ole viranomaisille ilmoitettu uusista lintujen joukkokuolemista viikonlopun 15.–16. heinäkuuta jälkeen. Ilmoituksia on tullut vain yksittäisistä kuolleena löytyneistä naurulokeista, kertoo hygieenikkoeläinlääkäri Elina Sipilä

Lisätietoja lintuinfluenssasta ja ajankohtaiset ohjeistukset löytyvät Ruokaviraston sivuilta.

                      Lisätietoja antaa:
                      Elina Sipilä, hygieenikkoeläinlääkäri, puh. 044 701 4579