Siirry sisältöön

Toimintaohjeet altistumis- tai tartuntaepäilytapauksissa

Koronavirusepäilyn hoito alkaa puhelinsoitolla

Koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia. Mikäli asukas epäilee saaneensa koronavirustartunnan, tulee hänen olla puhelimitse yhteydessä terveyskeskukseen ennen sosiaali- ja terveyspalveluihin hakeutumista. Muulloin kuin virka-aikana yhteys tulee ottaa Satasairaalan päivystykseen.

Ulvilan terveyskeskus, arkisin (ma – pe) kello 8 – 16
Puhelin 02 621 5000

Satasairaalan päivystyksen neuvontanumero vaihtuu  Päivystysapu 116117 –numero käyttöön Satakunnassa 5.5.2020

Valtakunnallinen Päivystysapu 116117 –numero otettu käyttöön Satakunnassa maanantaina 4.5.2020 kello 12.00. Päivystysapu 116117 korvaa Satasairaalan päivystyksen neuvontanumeron 02 627 6868.

Päivystysapu 116117 tarjoaa terveysneuvontaa ja ohjausta oikeaan hoitopaikkaan päivystyksellisissä asioissa ympäri vuorokauden.
Päivystysapu 116117 –numerossa asiakasta auttavat terveydenhuollon ammattilaiset, jotka tekevät arvion asiakkaan päivystyksellisen tai kiireellisen hoidon tarpeesta. He ohjaavat asiakkaat  oikeaan hoitopaikkaan tai antavat ohjeita itsehoitoon. Päivystysapu 116117 palvelee asiakkaita suomen lisäksi myös englanniksi.

Jos arvioidaan että tilanne on vakava ja vaatii ambulanssia, tulee aina soittaa ensin hätänumeroon 112.


Korona-virukseen liittyvä valtakunnallisen puhelinneuvonta,
Puhelin 02 95 535 535.

Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Koronaviruksen tilanne Suomessa ja valtakunnalliset toimintaohjeet päivittyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuille. www.thl.fi

Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.


Epäiltäessä koronavirusta potilaan EI tule saapua terveysaseman vastaanoton tiloihin.


Sairastuneet tutkitaan Satasairaalaassa ja asetetaan 14 vuorokauden eristykseen, joka toteutetaan lähtökohtaisesti kotona. Sairaalle altistuneet asetetaan 14 päivän karanteeniin kotiinsa, jos se on mahdollista. Kohdennettuja ohjeita annetaan erikseen kyseisille kuntalaisille tai koululuokille/päiväkodeille.

Terveysviranomainen tiedustelee karanteeniin asettaessaan henkilöltä ruokahuollon järjestämismahdollisuutta läheisten toimesta. Karanteenissa olevien ruokahuolto järjestetään Porin perusturvan kautta, ellei se muuten onnistu. Yhteystiedot saat Porin perusturvalta.

Töihin, kouluun tai päiväkotiin ei tule kenenkään saapua sairaana.