Siirry sisältöön

Ikäystävällinen Pori –hanke pyrkii vähentämään ikäihmisten kokemaa yksinäisyyttä

Porin perusturvan tiedote: 19.3.2021

Ikääntyneiden osuus väestöstä on kasvussa, jonka lisäksi ikääntyneiden palvelurakenne on Porissa raskaampi muuhun maahan verrattuna. Koronasta johtuvana poikkeusaikana vuonna 2020 perusturvasta tehtiin 18 000 soittoa yli 70-vuotiaille. Näissä puheluissa tuli esiin yksinäisyyttä, turvattomuutta, huolta pärjäämisestä, kohtaamisen ja kuuntelemisen tarvetta. Pandemian aikana ongelmat ovat korostuneet ja moni toivoikin uutta yhteydenottoa. Suurimmassa avun ja tuen tarpeessa olevilla ei välttämättä ole voimavaroja hakea apua.

  • Ollaan tilanteessa, jossa tarvitaan iäkkäiden toiveita ja tarpeita vastaavia palveluja, jotka ovat helposti saavutettavia, osallistavia ja kotona asumista tukevia, kertoo erityisasiantuntija Pauliina Hietasalo.

Tavoitteena on vähentää ikäihmisten kokemaa yksinäisyyttä, turvattomuutta ja osattomuutta sekä tukea kotona asumista Ikäystävällinen Pori – toimintamallin luomisella ja hyödyntämällä PORI75 terveystarkastuksissa kerättävää aineistoa. Lisäksi tavoitteena on edistää ikäihmisten osallistumista eri toimijoiden järjestämään osallisuutta edistävään toimintaan, kuten liikunta- ja kulttuuripalveluihin sekä yhteisölliseen ruokailuun.

Kohderyhmässä on lähes 10 000 ikäihmistä

Hankkeen kohderyhmänä ovat yli 75-vuotiaat Porin perusturvan alueella kotonaan asuvat asukkaat, eli noin 9 900 ikäihmistä. Kyseessä on sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä terveyden edistämisen määräraha. Vuoden 2021 terveyden edistämisen määrärahat kohdennetaan hankkeisiin, joiden tavoitteena on vähentää kevään ja kesän 2020 koronakriisin negatiivisia vaikutuksia väestön hyvinvointiin ja terveyteen sekä eriarvoisuuden lisääntymiseen.

Hanke on kolmevuotinen. Hankkeen edetessä tullaan tarvitsemaan alueellisten toimijoiden ja järjestöjen yhdyspinnalla olevia toimintamalleja ja yhteistyökäytäntöjä. Tarve on myös vahvistaa ikäihmisiin kohdistuvien vaikutusten huomioimista päätöksenteossa.

Korona on suurin yksittäinen tekijä ikäihmisten lisääntyneeseen yksinäisyyteen

Tavoitteena on ensisijaisesti vastata korona-aikana esiin tulleisiin ikääntyneiden tarpeisiin ja vähentää poikkeusajan aiheuttamien ongelmien syntymistä jatkossa. Koronapandemia on lisännyt ikäihmisten yksinäisyyttä ja päihteiden käyttöä sekä tuonut esille hyvinvointihaasteet korostetusti. Ikääntyneillä on ollut ikävä lapsiaan. Korona on lisännyt arkuutta mennä mm. lääkäriin, tutkimuksiin, toimenpiteisiin ja osallistua järjestettyyn toimintaan. Tavoitteena on tunnistaa nämä ikääntyneet ja tarjota hyvinvointia edistävää, osallistavaa toimintaa koronaohjeistukset huomioon ottaen ja hyödyntää mm. digitalisaation mahdollisuuksia yhteyden pidossa. Koronan aiheuttamien rajoitusten vuoksi toiminnan tapoja tulee toteuttaa ja organisoida uudelleen.

Lisätietoja antaa:
Pauliina Hietasalo, erityisasiantuntija, HLT, EHL Terveys- ja sairaalapalvelut, puh. 044 701 3221, pauliina.hietasalo@porinperusturva.fi