Siirry sisältöön

Perusturvalautakunta kokoontui viimeisen kerran tällä valtuustokaudella

Porin perusturvan tiedote 10.6.2021

Viimeisessä kokouksessaan perusturvalautakunta käsitteli muun muassa asiakasmaksulakiuudistusta, joka astuu voimaan 1.7.2021. Perusturvalautakunta on hyväksynyt asiakasmaksulain ja -asetuksen mukaiset sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut kokouksessaan 27.5.2021. Porin perusturva tiedottaa lähiaikoina erikseen siitä, millaisia muutoksia lakimuutos tarkoittaa väestölle.

Lyhyt katsaus nykyisen perusturvalautakunnan kauteen

Vuoden 2018 kesällä perusturvalautakunta perehtyi kokouksissaan mm. sosiaali- ja perhepalveluiden lapsi- ja perhetyöhön sekä lastensuojeluasioihin. Perusturvan tavoitteena oli lapsi- ja perhelähtöinen toimintakulttuuri.

  • Tarkoituksena oli pohtia uusia työkaluja ja malleja, miten sosiaali- ja perhetyön sekä lastensuojelun työtä voidaan tehdä entistä paremmin, selittää lautakunnan puheenjohtaja Sonja Myllykoski.

Vuonna 2019 perusturvalautakunta oli suurten kysymysten äärellä keskustellessaan palvelurakenteen uudistamisesta ja talouden tasapainottamisesta. Perusturvan tavoitteena oli uudistaa palvelurakennetta muun muassa laitosvaltaisuutta vähentämällä.

− Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuolto oli ja on edelleen haasteiden edessä, sillä väestömme ikääntyy ja paljon palveluita tarvitsevien määrä kasvaa. Meidän on löydettävä ratkaisut, joiden kautta perusturva palvelee jatkossakin kuntalaisia parhaalla mahdollisella tavalla. Ennakoivat, innovatiiviset ratkaisut erityisesti ikääntyvien palveluiden järjestämisessä, laitosvaltaisuuden vähentämisessä ja ennaltaehkäisevän työn kehittämisessä ovat välttämättömiä, toteaa lautakunnan puheenjohtaja Sonja Myllykoski.

Perusturvalautakunta keskusteli vuoden 2019 kokouksissaan tulevia toimenpiteitä talouden tasapainottamiseksi. Taloudelliset toimenpiteet liittyivät esimerkiksi perhekuntoutusyksikön ja lastensuojelulaitoksen perustamiseen, kiinteistöihin, sairaanhoitopiirin kanssa tehtävän yhteistyön kehittämiseen sekä oman toiminnan uudelleenorganisointiin.

Lisäksi 2019 aloitettiin palvelukeskus Himmelin ja palvelukoti Kyläsaaren toiminnan uudelleen järjestelemisen valmistelut. Vuoden 2019 lopulla päätettiin alkaa toteuttaa tuottavuusohjelmaa Porin perusturvassa, joka on osaltaan määritellyt myös perusturvalautakunnan toimintaa sen jälkeen.

Perusturvan tuottavuusohjelma toimenpidesuunnitelma eteni vuoden 2020 alussa kaupunginhallituksen käsittelyyn. Perusturvalautakunta päätti esittää toimenpidesuunnitelmaa hyväksyttäväksi 27.2.2020 pidetyssä kokouksessaan. Porin perusturvan tuottavuusohjelman toimenpidesuunnitelman laatimisesta vastasivat tätä varten perustetut projektiryhmät.

Vuonna 2020 perusturvalautakunta päätti lisäksi laajentaa Porin perusturvan vammaispalveluiden henkilökohtaisen avun muotoja ottamalla käyttöön henkilökohtaisen avun palvelusetelin. Perusturvalautakunta päätti esittää kotihoitoon 23 uutta lähi- ja sairaanhoitajan työsuhdetta edelleen kaupunginhallitukselle päätettäväksi. Uudet työsuhteet ja niiden kautta tuleva toiminnan kehittäminen ovat osa perusturvalle laadittua tuottavuusohjelmaa.

Uudet työsuhteet olivat ensimmäinen, näkyvä toimenpide, johon hyödynnetään tuottavuusohjelmalle myönnettyä lisämäärärahaa vuoden 2020 aikana. Tämä oli merkittävä investointi kotihoidon kehittämiseen ja siten myös perusturvan alueen ikääntyneiden asukkaiden hyvinvointiin.

Vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla Porin perusturvalautakunta käsitteli iäkkäiden palveluiden tehostetun palveluasumisen tuottajien hinnankorotusehdotuksia useammassa kokouksessa. Päämääränä oli se, että ikäihmisten palvelut jatkossakin toteutetaan niin, että ne ovat laadukkaita ja palvelevat heidän yksilöllisiä tarpeitaan.

  • Tämän lautakunnan aikana saimme mukaan nuorisoedustajat ja vammaisneuvoston edustajan. Lisäksi nykyisen perusturvalautakunnan aikana saimme myös uuden perusturvajohtajan. Vuonna 2019 perusturvassa alettiin toteuttaa tuottavuusohjelmaa. Lautakunnan työskentelyä on rytmittänyt myös soteen valmistautuminen. Kaiken lisäksi yllätyksenä koko maailmaa on koetellut covid19-pandemia, joka on antanut oman leimansa lähes kaikkeen, mitä pandemian alkamisen jälkeen lautakunnassa on päätetty, kertoo Sonja Myllykoski.

Lisätietoja antaa:
Sonja Myllykoski, perusturvalautakunnan puheenjohtaja, puh. 044 344 1366
Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, puh. 044 701 8053