Siirry sisältöön

Satakunnassa noudatetaan kansallista suositusta lasten testaamisesta sekä Oppilaitos- ja päiväkotialtistumisista viestiminen muuttuu

Porin perusturva 5.10.2021

Satakunnassa noudatetaan kansallista suositusta lasten testaamisesta

Kansalliset ohjeet lasten testaamisesta ja viranomaisten toiminnasta korona-altistumistilanteissa ovat muuttuneet. Satakunnassa on otettu käyttöön uudet ohjeet.

Niiden mukaan luokkaa tai ryhmää ei aseteta enää automaattisesti joukkokaranteeniin. Karanteenipäätöksiä tehtäessä arvioidaan tosiasiallinen altistuminen, johon vaikuttavat muun muassa suojainten käyttö ja rokottaminen.

Pelkkä samassa luokkahuoneessa oleskelu luokitellaan pienen riskin altistustilanteeksi, eikä se automaattisesti johda karanteeniin. Oireettomien näytteiden otosta on näissä matalan riskin altistumistilanteissa pääsääntöisesti luovuttu, mutta mikäli ilmaantuu oireita, on herkästi hakeuduttava koronatestiin.

Lasten tartunta on useimmiten peräisin perhe- tai lähipiiristä. Yli 12-vuotiaat lapset tai nuoret pyritään rokottamaan mahdollisimman kattavasti. Nuorempia lapsia suojaa parhaiten se, että hänen lähipiirinsä aikuiset on rokotettu.

THL _ohjeistus_ lapset ja koronavirus

THL:n ohjeistus 20.9.2021:
THL_ohje korona-altistumistilanteisiin varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa

_______________________________________________________

Muutos tiedottamiseen oppilaitosten, päiväkotien ja julkisten tilojen korona-altistumisista

Satakunnassa on koronaepidemian alusta saakka noudatettu avointa tiedotuspolitiikkaa. Kaikista joukkoalistustilanteista on pyritty viestimään aktiivisesti ja ajantasaisesti. Tiedottamisessa on käytetty saman sisältöistä viestiä sekä sisäiseen, että ulkoiseen tiedottamiseen ja tämä on toiminut tähän saakka hyvin.

Rokotuskattavuuden parannuttua ja kansallisen strategian muututtua, on nyt tarkoituksenmukaista asteittain vähentää ulkoista viestintää koskien altistustilanteita. Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) linjasi 30.9.2021, että jatkossa oppilaitos- ja päiväkotialtistumisista ei enää automaattisesti julkaista mediatiedotteita, vaan ulkoinen viestintä hoidetaan kuntien verkkosivujen kautta. Altistuneille ja heidän perheilleen viestitään edelleen aktiivisesti Wilma-viestein tai tekstiviesteillä. Tiedotteen sisältö päätetään yhdessä kunnan tartuntataudeista vastaavien viranomaisten ja koulun tai päiväkodin johdon kanssa. On tärkeää, että tämä viestintä on riittävän laaja-alaista.

Kunnat ja sairaanhoitopiiri viestivät edelleen aktiivisesti merkittävistä joukkoaltistuksista. Lisäksi Satakunnan koottu epidemiologinen tiedote julkaistaan aina perjantaisin ATTR:n kokouksen jälkeen ja lisäksi tiedotetaan tarvittaessa.

Altistumistiedotetteet perusturvan alueelta löytyvät kootusti täältä