Siirry sisältöön

Laitelainaamosta hyvinvointiteknologiaa testikäyttöön

Tiedote 8.11.2022

Tulevaisuudessa Satakunnassa asuvat ikääntyneet ja vammaiset henkilöt voivat saada erilaisia hyvinvointiteknologiaan liittyviä laitteita käyttöönsä laitelainaamo Funteeraamosta. Laitelainaamon toiminnan kokeilu käynnistetään keväällä 2023.

Laitelainaamo tarjoaa ikääntyneille ja vammaisille henkilöille mahdollisuuden kokeilla erilaisia hyvinvointiteknologian tuotteita, jotka tavalla tai toisella parantavat elämänlaatua ja tukevat asiakkaan kotona asumista. Lainaamo mahdollistaa uuden laitteen kokeilemisen kotona, ilman ostopakkoa.

− Lainaamon valikoimaan voi tulla esimerkiksi erilaisia muistiapuvälineitä, kuvapuhelimia sekä paikantavia turvalaitteita. Kartoitamme hankkeen alkuvaiheessa kohderyhmän laitetarpeita ja kiinnostuksen kohteita erilaisten kyselyjen ja työpajojen kautta. Valikoimiin tulevat tuotteet hankitaan niiden pohjalta, kertoo Funteeraamo-hankkeen projektisuunnittelija Marjo Mäkelä Porin perusturvasta.

Tavoitteena on tukea ikääntynyttä tai vammaista henkilöä löytämään juuri ne laitteet, jotka voisivat helpottaa hänen arkeaan ja kotona asumistaan. Laitelainan ohella lainaaja saa Funteeraamosta neuvoa ja opastusta laitteiden valintaan ja käyttöönottoon. Myös kokeilujakson aikana lainaamosta voidaan tarpeen mukaan olla yhteydessä lainaajaan.

− Nykypäivänä teknologiaa on tarjolla paljon, mutta omaa arkea helpottavista ratkaisuista voi olla vaikea löytää tarpeeksi tietoa. Laitelainaamo tuo esille erilaisia mahdollisuuksia ja tarjoaa mahdollisuuden kokeilla tuotteita ennen ostopäätöstä. Lisäksi se tukee yrityksiä ja palveluntarjoajia tuotteidensa tarvevastaavuuden ja asiakaslähtöisten palveluiden kehittämisessä, kertoo iäkkäiden palveluiden palvelujohtaja Pirjo Rehula.

Lainaamon sijainti tarkentuu, toiminnasta toivotaan pysyvää

Funteeraamo-laitelainaamon toiminnan kokeilu käynnistetään keväällä 2023. Lainaamon tulevasta sijainnista käydään vielä keskusteluja.

− Tavoitteena on kehittää fyysisen toimipaikan tueksi myös liikkuva lainaamo, joka palvelee kohderyhmiä koko Satakunnan alueella. Myös sähköinen alusta lainaamolle on harkinnassa, kertoo Mäkelä.

Toimintamallia ovat kehittämässä julkisen sektorin ohella eri oppilaitokset, yritykset ja kolmas sektori.

Funteeraamo-hanke on saanut rahoituksen Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen ohjelmasta. Hanke toimii elokuun 2023 loppuun, jonka jälkeen laitelainaamo pyritään juurruttamaan osaksi hyvinvointialueen toimintaa.

Lisätietoja antavat:

Marjo Mäkelä, projektisuunnittelija, puh. 050 306 0921

Pirjo Rehula, iäkkäiden palveluiden palvelujohtaja, puh. 044 701 4463

Marjukka Palin, tuottavuusohjelman projektijohtaja, puh. 044 701 8037

Mari Niemi, hanketoiminnan päällikkö, Satasairaala, puh. 044 707 7795