Siirry sisältöön

Ajankohtaista koronaviruksesta

Tiedote 22.12.2022

Vuodenvaihde tuo mukanaan joitain muutoksia perusturvan koronavirustestaukseen. Kokosimme alle keskeisimmät ohjeet.

Milloin on syytä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin?

Jos olet perusterve, yleisvointisi on hyvä ja sinulla on lieviä hengitystieoireita, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, paitsi jos kuulut riskiryhmään, jonka kohdalla harkitaan varhaista lääkehoitoa.

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja

  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät – THL
  • olet raskaana
  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa suosittelemme tekemään covid-kotitestin,
    • jos kotitesti on negatiivinen ja sinulla on hengitystieinfektion oireita, kuumetta tai ripulointia, suositellaan hakeutumaan yhdistelmätestiin, jolla voidaan todeta Covid-19, influenssa- ja RS-virustaustartunnat

Mistä varaan ajan koronavirustestiin 1.1.2023 alkaen?

1.1.2023 alkaen hengitystieinfektio-oireisena voi tehdä Omaolo oirearvion www.omaolo.fi:ssä. Ajan voi varata myös puhelimitse perusturvan keskitetyn ajanvarauksen kautta, puh. 02 621 5000 (arkisin kello 8.00-16). Aiemmin toiminut koronaneuvontapuhelin erillisenä ajanvarauspuhelimena lopettaa toimintansa 30.12.2022.

Missä koronavirustesti otetaan 1.1.2023 alkaen?

1.1.2023 alkaen Porin, Ulvilan ja Merikarvian asukkaiden koronanäytteenotto tapahtuu infektiovastaanotolla, (os. Maantiekatu 31, A-rakennus). Aiemmin toiminut, erillinen koronanäytteenotto lopettaa toimintansa 31.12.2022. Infektiovastaanotto jatkaa toimintaansa ja sinne ajanvaraus tapahtuu keskitetyn ajanvarauksen kautta.

Saanko tartuntatautipäivärahaa?

1.1.2023 lähtien väliaikaisen sairasvakuutuslain muutos päättyy ja tartuntatautipäivärahaa ei enää koronainfektion perusteella myönnetä. Kansallisten linjausten mukaan nykyisessä epidemiologisessa tilanteessa tartuntatautipäivärahalle ei ole tartuntatautilain mukaisia perusteita.

Jos tartuntataudista johtuva poissaolo työstä ja ansionmenetys on alkanut viimeistään 31.12.2022, tartuntatautipäivärahaa voi hakea vielä väliaikaisten säännösten mukaan. Lisätietoja tartuntapäivärahan hakemisesta löydät osoitteesta www.pori.fi/todistus.

Sairastuneelle ohjeet löydät: www.pori.fi/kansalaisohje.   

Lisätietoja antavat:

Anna-Liisa Koivisto, terveys- ja sairaalapalveluiden johtaja, puh. 044 701 0243