Siirry sisältöön

”Ylpeästi käsityöläinen – elävä ruukki”: Ruukin kesäkausi käynnistyy vapunpäivänä Leineperissä

Ulvilan kaupunki | Tiedote 25.4.2023

Leineperin ruukin kesäkausi käynnistyy vapunpäivänä 1.5.2023 koko vuoden kattavalla teemalla ”Ylpeästi käsityöläinen – elävä ruukki”. Avajaispäivänä ruukin useat käsityöläispuodit, info ja Kahvila-Ravintola Savipakari palvelevat klo 12–16. Touko- ja syyskuussa ruukki on avoinna viikonloppuisin la-su klo 12–16 sekä kesä-elokuussa tiistaista sunnuntaihin klo 11–17.

Mikko Löfbacka, Ulvilan kaupunginjohtaja:

Leineperin ruukki on Ulvilan tärkein vetovoimatekijä matkailussa ja sen toiminnan kehittäminen on tärkeää kaupungille. Leineperin yrittäjäyhteisö on osa kaupunkistrategiamme arvojen mukaista toimintaa: Iloa, älyä ja yhteiseloa.

Ruukilla on kevään 2023 aikana Luonnonlankojen ja Mustalampaan yhteinen Villapuoti JÄÄRÄ muuttanut uusiin tiloihin inforakennukseen. Väliseinään on puhkaistu ovi, joka yhdistää JÄÄRÄn ja Korupaja Jennin tilat ja mahdollistaa tiiviin yhteistyön. Villapuodin yhteydessä on kesällä myös Kehräämö Mustalammas aloittamassa langantuotannon. Puodin aukioloaikoina voi jatkossa tutustua langanvalmistuksen vaiheisiin sekä kehruukoneiden huoltoon. Suomalaista villalankaa Leineperissä aiotaan valmistaa ympäri vuoden.

Myös Käsityötalo Sekstetti on kokenut muodonmuutoksen. Varastohuoneen purkamisen myötä tiloihin on saatu lisää väljyyttä, ja kalusteet sekä myyntituotteet ovat vaihtaneet paikkaa.

Vapunpäivänä 1.5. Williruusun yrittäjä, Kaarina Varjus, on toiminut Leineperin ruukilla 30 vuoden ajan nykyisessä puodissaan.

Ruukilla palvelevat seuraavat yritykset: Eija Koponen (Sekstetti), Eriitan paja (Sekstetti), Hattu- ja ompelustudio Anu Ojala-Marano, Ilona Deco (Sekstetti), Kahvila-Ravintola Savipakari, Korupaja Jenni, Leineperin Martat, Leineperin Mylly, Luonnonlangat (Jäärä), Mailix-tuote (Sekstetti), Metalliartesaani Jarkko Helenius, Mustalammas (Jäärä), Puupäät (Sekstetti), Sannelmas (Sekstetti), Sinitulkku, Taidepaja Lavonen ja Williruusu.

Uusia käsityöläisyrittäjiä on liittymässä mukaan ruukkiyhteisöön myöhemmin keväällä ja kesän alussa.

Muita ruukkiyrittäjyydestä kiinnostuneita kehotetaan olemaan yhteydessä ruukin infoon.

Näyttelyjä, työpajoja ja tapahtumia

Näyttelykauden Leinperin ruukin infon yhteydessä olevassa juustokellarissa avaa Ulvilan lasten ja nuorten kuvataidekoulun kevätnäyttely ”Fantastiset taikamaailmat”, joka on avoinna 4.–7.5. ja 11.–15.5. arkisin klo 14–18 ja viikonloppuisin klo 12–16.

Kesällä juustokellarissa pidetään kaksi näyttelykokonaisuutta. ”Woolart Biennale 2023 Soljuen” ja ”Huopaa joen varrella” -villataidenäyttelyt ovat esillä 22.5.–16.7., sekä ”Draupnir” -koru- ja metallitaiteen näyttely ajalla 22.7.–30.8. Näyttelyihin on vapaa pääsy ja niihin voi tutustua ruukin infon aukioloaikoina.

Uutena palveluna ruukilla ovat ”Ylpeästi käsityöläinen” -työpajat, joita järjestetään kuutena tiistaina klo 14–18 ajalla 27.6.–1.8. Työpajat pidetään kylätilassa, johon on pääsy sekä infon tiloista että ulkoa inforakennuksen päästä.

Isompia teemaruukkitapahtumia työpajoineen ruukilla järjestetään viime vuosien tapaan useita, mm. kaksipäiväinen Villaruukki 10.–11. kesäkuuta. Lisäksi Kullaan Kotiseutu- ja museoyhdistys järjestää Leineperissä kolme isoa markkinatapahtumaa: Kevättori 21.5. klo 9–16, Syystori 10.9. ja Joulutori 10.12.

Kahvila-Ravintola Savipakarin pihalla jatkuvat 3.5. alkaen keskiviikkoiltaisin motoristimiitit klo 17–20.

Tarkemmat tiedot Leineperin ruukin aukioloajoista, palveluista ja tapahtumista löytyvät uusilta nettisivuilta osoitteessa leineperinruukki.fi. Aukioloajat ja tapahtumalistaus ovat myös tämän tiedotteet liitteenä.

* * * *

Leineperin eli Fredriksforsin ruukki on perustettu vuonna 1771. Koskivoima, paikallinen puuhiilen tuotanto ja kohtuullinen matka merenrantaan malmin kuljettamiseksi mahdollistivat ruukin kasvamisen 1860-luvulla yhdeksi Suomen suurimmaksi manufaktuuriraudan tuottajaksi. Leineperissä valmistettiin ja jalostettiin raakarautaa useisiin käyttötarkoituksiin 1900-luvun vaihteeseen asti. Seuraavina vuosikymmeninä alue toimi esimerkiksi maanviljelystilana. Museo- ja virkistyskäyttöön ruukki restauroitiin vuosina 1988–1994. Nykyisin Leineperin ruukki on yksi parhaiten säilyneistä ja rakennuskannaltaan täydellisimmistä ruukkialueista Suomessa. Ruukin lukuisat rakennukset sijaitsevat ainutlaatuisen hienossa jokimaisemassa, kietoutuneina Leineperin kyläasutukseen ja vehreään luontoon. Alueelta löytyy mm. yksi kolmesta Suomessa säilyneistä masuuneista. Leineperin ruukki sijaitsee Ulvilan Kullaalla, 20 km päässä Porista, Pori–Tampere-valtatien varrella.

Lisätiedot:

Ulvilan kaupunki: Tanja-Annika Sillanpää, puh. 040 184 3519, tanja annika.sillanpaa@ulvila.fi
JÄÄRÄ / Mustalammas: Piritta Mäkinen, 044 231 796, kehraamo@kehraamomustalammas.fi
Käsityötalo Sekstetti: Anne Kankaanpää, 045 128 3605, anne.kankaanpaa@ilonadeco.fi
Williruusu: Kaarina Varjus (30 vuotta yrittäjänä Leineperin ruukilla), puh. 040 538 4430

Leineperin ruukki | info@leineperinruukki.fi | puh. 0400 135 190 | www.leineperinruukki.fi
Pitkäjärventie 7, Leineperi (Ulvila)

Villaruukki 2022
Villaruukin muotinäytös vuonna 2022