Siirry sisältöön

Ulvilan ympäristönsuojelun tiedote Kaasmarkun uimarannan selvitystyöstä

Kuva: Esko Pamppunen

Kaasmarkun uimaranta asetettiin perjantaina 7.6. uintikieltoon enterokki-bakteerin suuren määrän vuoksi. Tätä samaa ongelmaa esiintyi myös viime kesänä ja syyn selvittäminen jatkuu.

Bakteerinäytteiden ottoa on jatkettu viime kesän jälkeen vuoden ympäri kerran kuukaudessa ja 24.5.2024 asti bakteeripitoisuudet ovat olleet hyvin alhaisia, eikä ongelmaa ole ollut. Nyt 4.6.2024 saatujen tulosten perusteella tulokset ovat hypänneet reippaasti yli raja-arvojen. Kymmenen päivän aikana on siis tapahtunut jotain, mikä on vaikuttanut tuloksiin. Bakteerinäytteiden ottoa jatketaan ainakin syyskuuhun asti ja Ulvilan kaupunki on 10.6. tilannut uudet markkerinäytteet, joista pitäisi selvitä, ovatko bakteerit ihmis- vai eläinperäisiä.

– Nämä tutkittiin myös viime kesänä, mutta tuloksista ei selvinnyt mitään, kertoo Ulvilan kaupungin vs. ympäristöinsinööri Eerika Laivonen.

Asuinkiinteistöjen jätevesijärjestelmiä on joen varrelta selvitetty ja ne ovat selvitysten perusteella asianmukaiset. Ulvilan vesihuoltolaitos on myös viime kesänä tutkinut joen ali menevää siirtoputkea mahdollisten vuotojen varalta, mutta vuotoja ei havaittu. Jos kunnan jätevesiputki vuotaisi tai joltain yksityiseltä pääsisi jätevesivalumia jokeen, näiden olisi pitänyt näkyä vesinäytetuloksissa.

– Pohdimmekin nyt uusia keinoja asian selvittämiseksi ja selvitystyö jatkuu. Jos teillä on tietoa tai epäilystä mahdollisesta saastelähteestä, otan mielelläni ilmoitukset vastaan asian selvittämiseksi, kannustaa Laivonen.

Eerika Laivonen
vs. ympäristöinsinööri
044 701 2554
eerika.laivonen@ulvila.fi

Enterokokki-bakteerin testitulokset Kaasmarkunjoen eri kohdista 4.6.2024.